среда, 3 февраля 2010 г.

Əsrin Belasi xerceng xesteliyi

Əsrin Bəlası Xərçəng Xəstəliyi.
Dünya Sağlamlıq Təşkilatı məlumatlarına görə 2030-cu ildə insan ölümlərinin çoxuxərçəng xəstəliyi ucbatından reallaşacaq. Məlumatlar xərçəngə tutulan 24milyon, xərçəng səbəbiylə ölən insan sayını 17 milyon, xərçənglə yaşayaninsan sayını isə 75 milyon olaraq nəzərdə tutur.Keçmiş məlumatlara baxıldığında xərçəng xəstəliyində çox təssüfki 100 % artım gözlənilir.Bu artımdan ən çox da ölkəmiz kimi inkişaf etməkdə olan ölkələr təsirlənəcək.Xərçəngin erkən diaqnozu və xərçəngdən qorunma yolları haqqında məlumatlarınızıgücləndirmənizdə fayda var.
1. Siqareti atın.Yalnız siqareti buraxaraq həyatınızı 10 il artıra bilərsiniz. Bu il özünüz üçün bir addım atın, siqareti atmaq üçün səy göstərin, Bunun üçün lazımdısa həkimdən məsləhət alın.
2. İldə ən azı bir dəfə (norma 2 dəfədir)İllik check-up (yəni ümumi həkim müayinəsindən keçin) proqramlarınızı təxirə salmayın. Unutmayın ki; bəzi xərçəng növləri erkən müəyyən olunduğunda 90 % və üstü nisbətlə tamamilə yox edilə bilir. Ailəsində xərçəng xəstəsi olan, müəyyən bir yaşın üstündəki fərdlərin təyin olunaraq daha vasvası (yəni ehtiyyatlı və hər şeydən şübhəçi) araşdırmaların edilməsi lazımdır.
3. Artıq kilolardan xilas olunArtıq kilo qadın doğum yolları, kolon, sinə, yemək borusu və böyrək xərçəngi riskiniartırır. 10 % kilo itkisi isə adamı 501%-ə çatan nisbətdə xərçəngriskindən qoruyur. Aralıq dənizi tipi diyetin sağlam olduğu gedərək daha yaxşıaydın olur. Zeytunyağı, yaşıl qidalar, təzə və əməliyyatdan keçirilməmişməhsullar, bol lifli bəslənmə hər tip xərçəngi maneə törədə bilər. Yüksək kalorili,yağ tərkibi zəngin, lifi aşağı yeməklər, xüsusilə mədə və bağırsaq xərçəngibaxımından risk meydana gətirir.
4. Aktiv olunXərçəngdən qorunmanın ən yaxşı yollarından biri də aktiv bir həyat tərzidir.Gündə 10 min addım atmaq. 5 gün boyunca 30 dəqiqə edilən məşqlə ciddi mənada xərçəngdənqoruna bilərsiniz.
5. Yaşıl qidaları artırınEdilən işlər həftədə 3 və ya 4 dəfə salat yeyilməsinin siqaretə bağlıağciyər xərçəngi riskini azaltdığını göstərir. Çünki yaşıl tərəvəzlərdə hüceyrətəmirində vəzifə alan antioksidan molekullar bol miqdarda var.
6. Spirtdən uzaq durun
7. Yeməklərinizi rəngləndirinSon illərdə edilən bir iş tərəvəzlərə və meyvələrə qırmızı, bənövşəyi və mavirəngini verən antosiyanin adı verilən maddənin kolon xərçəngi riskini azaldır.
8. Mal ətini yeməyi azaldın, xüsusilə balıq və quş ətlərinə üstünlük verinMal əti tərkibindəki yüksək yağ nisbətiylə damar sərtliyi və bir çox xronikixəstəliyə səbəb olar. Ağ ət yemək yaxşı bir seçimdir. Yüksəkheyvan yağı məsələn mal yağı və s. istifadəsi xərçəngə gətirib çıxarar.
9. Günəş işığından qorununDəri xərçəngi ən çox görülən, amma bunun yanında ən çox qarşısı aləna bilən xərçəngnövləri arasındadır. Günəş işığı ehtiva etdiyi ultrabənövşəyi şüalarla dəriyəzərərli olduğundan çox günəş alan bölgələrin xüsusilə baş və boyunbölgəsinin ciddi şəkildə qorunması lazımdır. Kremlər, eynəklər vəşapkalarla ultrabənövşəyi şüalarından qoruna bilərsiniz.
10. Analar övladlarını əmizdirməkdən çəkinməsin.Bütün ana namizədlərinin nəzərinə! Körpənizi nə qədər uzun müddət əmizdirsəniz,o qədər daha az döş xərçənginə tutularsınız.

Комментариев нет:

Отправить комментарий